fredag 28 april 2017

Att ha en sparplan

Jag har alltid gillat att spara pengar och se dem växa. Fast jag har aldrig gjort det strukturerat och haft koll på hur mycket jag spar och inte riktigt vetat till vad. Vi har alltid haft pengar över som vi kunnat sätta undan och sedan har vi använt upp dem så småningom på resor, renoveringar, bilar och båtar och annat. Några långsiktiga mål har jag aldrig riktigt haft.

I början av året började jag läsa diverse sparbloggar och har fått nya insikter om hur andra tänker. Några saker tar jag till mig och några passar inte mig men det är ändå intressant att läsa om hur andra gör. Så nu har jag  delat upp vårt sparande lite och börjat skriva upp vad vi lägger pengarna på och har en plan.

Att bli ekonomiskt fri och gå i pension många år tidigare låter trevligt men är nog inget som vi har några planer på just nu. Däremot att kanske kunna gå några år tidigare och ha extra pengar varje månad (förutom den vanliga pensionen) ingår numera i vårt långsiktiga sparande. Vi amorterar inget på huset då vi redan har väldigt låga lån utifrån husets värde. Men vi sätter undan pengar för att ev. kunna amortera när räntorna stiger. Använder vi inte de pengarna till att amortera och har dem kvar när vi pensionerar oss så får vi fundera då på vad de ska användas till eller så amorterar vi då. Amorterings och pensionssparandet gör vi i fonder på ISK och det räknar vi som vårt långsiktiga sparande.

Vi har ett buffertkonto på en annan bank där vi iallafall får lite ränta på pengarna, 0.7%. Där sätter vi in pengar som vi vet att vi ska använda inom 1-2 år. Vi har precis använt upp pengarna på det kontot på badrumsrenovering i huset. Nu vill maken ha en ny bil någon gång nästa år så nu målsparar vi till det. En resa nästa år är även planerad så pengar till den sätts också undan varje månad.

Något som jag aldrig tänkt på men som jag lärt mig av diverse sparproffs därute är att använda sig av begreppet sparkvot. Så nu har jag börjat skriva upp vår sparkvot varje månad och det är ju lite roligt och inspirerande. Fast jag är fortfarande lite osäker på hur jag ska tänka. Den här månaden är första månaden som vi har en riktigt hög sparkvot sedan jag började bokföra. De senaste månaderna har renoveringen kostat en del och sparkvoten har snittat på 13% men nu börjar vi spara mer igen. Totalt den här månaden har vi en sparkvot på 64% vilket jag tycker är riktigt bra. Men utav det så är endast 16% till det långsiktiga sparandet. 34% går till bilsparandet och 14% går till resesparandet. När man pratar sparkvoter så kanske det endast är det långsiktiga sparandet och det som går in i fonderna som man ska räkna. De andra pengarna kommer vi ju att använda upp inom det närmaste året.

Hur som helst så är det roligt att ha en plan och att ha koll. Mina planer och prioriteringar kommer säkert att ändras genom åren men så här är det just nu. Sammanfattningsvis så går min sparplan ut just nu på att sätta undan en del till guldkant senare och guldkant den närmaste tiden och att vara medveten om vad vi spenderar pengar på.

1 kommentar:

 1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare älskare
  8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  SvaraRadera